Меркель розповіла про темпи вирішення міграційної проблеми

Канцлер ФРН Ангела Меркель визнала неможливість досягнення до кінця червня домовленості щодо міграційної проблеми на європейському рівні.

Про це вона заявила в четвер перед від'їздом на саміт ЄС 28-29 червня в Бундестазі в урядовому роз'ясненні, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Ми ще не там, мушу сказати абсолютно відкрито, де ми хотіли б бути. Спільна європейська система надання притулку, яку ми хотіли прийняти в червні, не зможе бути прийнята на Раді 28-го», - сказала глава уряду.

За її словами, з 7 необхідних пунктів 5 «більш-менш» узгоджені, проте ще по 2 важливим будуть потрібні подальші політичні консультації. Вони стосуються питання про процедуру надання притулку, коригування стандартів в країнах-членах, а також розподілу біженців в окремих державах.

Меркель згадала ситуацію кінця літа-початку осені 2015 року та запевнила, що рішення пустити мігрантів тоді не було її одноосібним рішенням, воно було прийняте за підсумками обговорення з керівництвом ряду інших країн, зокрема Австрії, в надзвичайних умовах. Канцлер продовжує вважати його правильним.

Читайте також: Прем'єр Іспанії підтримав ідею Меркель щодо розподілу біженців

«Перед Європою стоїть багато викликів, але саме міграційне питання для Європейського Союзу є доленосним», - підсумувала Меркель.

Вона також вказала, що міграційне питання є одним з найважливіших, але аж ніяк не єдиним на порядку денному саміту ЄС, яий великий й охоплює всі основні глобальні виклики сучасності. «Європа повинна давати на ці виклики по можливості єдину відповідь», - переконана глава німецького уряду.