Держсекретар США прокоментував масові протести в Ірані

Офіційний Вашингтон вважає закономірним спалах масових протестів в Ірані, пов'язаних з погіршенням економічних умов у країні, та закликає офіційну владу в Тегерані припинити спроби фізичного придушення демонстрацій.

Про це йдеться в заяві державного секретаря США Майка Помпео, поширеній у середу, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Іранський уряд марнує ресурси власних громадян – як на свій авантюризм у Сирії, підтримку організацій "Хізбалла", "ХАМАС" та "Хуті", так і на амбіції марного розширення ядерної програми. Це тільки посилить страждання іранського народу", - зауважив глава зовнішньополітичного відомства США.

Читайте також: Мінфін США відновив частину санкцій проти Ірану

Він підкреслив, що масові хвилювання виникли закономірно. "Це не є сюрпризом ні для кого, що протести в Ірані тривають", - зазначив Помпео.

Держсекретар США наголосив, що іранський народ вимагає від своїх лідерів "розподіляти багатство країни у відповідності до законних вимог".

Глава Держдепартаменту також висловив обурення спробами іранського уряду силою придушити протести в країні.

"Ми засуджуємо нікчемну практику уряду щодо придушення демонстрацій, ув'язнення протестуючих та ігнорування очікувань іранців. Народ Ірану втомився від корупції, несправедливості й некомпетентності своїх лідерів. Світ чує їхній голос", - підкреслив Помпео.

Як повідомлялося раніше, останніми днями Іраном прокотилися масові антиурядові демонстрації, викликані погіршенням економічних умов та різким падінням курсу національної валюти.