У Німеччині починається суд над учасниками проросійської організації «Громадяни Рейху»

Сьогодні у Німеччині розпочинається перший з трьох судових процесів, пов’язаних з плануванням ультраправим рухом «рейхсбюргерів» державного перевороту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

«Сьогодні розпочнеться перший з трьох судових процесів, щодо ультраправої мережі «рейхсбюргерів» та її ватажка принца Ройса. Групу звинувачують у планах повалення уряду країни», - йдеться у повідомленні.

Члени цієї групи відкидають післявоєнний устрій Німеччини, вони мають на меті домовитися про нову угоду з союзниками у Другій світовій війні, зокрема з Москвою.

«Усі підозрювані, члени так званого руху «Reichsbürger», нібито планували повалити чинний німецький уряд», - йдеться у повідомленні.

Військове крило цієї групи має постати перед судом у Штутгарті 29 квітня. Дев’ятьох обвинувачених представляють 22 адвокати, у той час як до процесу було залучено понад 300 свідків, зокрема 270 поліцейських.

Читайте також: В Німеччині проходять обшуки у «громадян Рейху»

Десятьох ватажків групи судитимуть 21 травня у Франкфурті. Ще вісім підозрюваних членів організації постануть перед судом у Мюнхені 18 червня.

Поліція розкрила змову під час загальнонаціональних рейдів 7 грудня 2022 року.

Близько 25 осіб заарештовані та зараз перебувають під вартою в очікуванні майбутніх судів.

У них було конфісковано понад 380 одиниць вогнепальної зброї та майже 150 тисяч боєприпасів.

Ватажком угруповання є Генріх XIII принц Ройс, 72-річний агент з нерухомості з Франкфурта, нащадок аристократичної родини. Прихильники нібито призначили його на роль тимчасового очільника німецької держави.

Рух звинувачують у плануванні штурму німецького парламенту та затриманні відомих політиків, зокрема канцлера Олафа Шольца, міністра закордонних справ Анналени Бербок та лідера консервативної опозиції Фрідріха Мерца.

Серед ватажків групи також Біргіт Малсак-Вінкманн, суддя та колишня представниця ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" (AfD) у федеральному парламенті.

Читайте також: МВС Німеччини оцінює кількість прихильників угруповання «Громадяни Рейху» у 23 тисячі

Як повідомлялось, чеська контррозвідка поінформувала минулої середи про викриття мережі «Голос Європи», за якою стоїть, зокрема, зрадник України Віктор Медведчук. Як наслідок, на двох фізичних і юридичну особу введено національні чеські санкції.

Фото: dpa