Трамп вимагає від Канади збільшення витрат на оборону

Канада повинна збільшити витрати на оборону, аби не підривати безпеку союзників по НАТО.

Про це йдеться у листі президента США Дональда Трампа до прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, повідомляє CBC News.

"Канада - один із найбільш спроможних союзників по всьому світу та лідер у безпекових питаннях - продовжує витрачати на оборону менше 2% ВВП, підриваючи безпеку Альянсу та даючи виправдання іншим членами, які також не виконують свої зобов'язання щодо оборони", - пише Трамп.

Він наголосив на "все більшому розчаруванні" у США стосовно членів НАТО, які не витрачають на оборону достатньо. "Під час саміту лідерів країн-членів НАТО у Брюсселі, я очікую на рішучу повторну обіцянку Канади досягти цілей у витратах на оборону, на які ми всі погодилися", - зазначає президент США.

За його словами, “США мають все менше бажання ігнорувати неспроможність Альянсу реагувати на спільні безпекові виклики”.

Читайте також: ЄС запланував €6,5 мільярда на військову мобільність

При цьому Трамп визнав внесок Канади у безпеку по всьому світу, у тому числі в Іраку, Сирії, Афганістані та миротворчих операціях ООН, однак заявив, що це "не дозволяє будь-кому з нас ігнорувати зобов'язання стосовно забезпечення НАТО необхідними ресурсами”.

Наразі витрати Канади на оборону становлять близько 1% ВВП.

Додамо, що наразі Канада та США перебувають у торговельній війні через запроваджені Вашингтоном мита на сталь та алюміній, а також відсутність прогресу у переговорах стосовно перегляду умов Північноамериканської угоди про вільну торгівлю.

Саміт лідер держав-членів НАТО відбудеться у Брюсселі наступного місяця.