США хочуть розмістити у Німеччині надсучасний протиракетний комплекс THAAD - Reuters

Оборонне відомство США провело попередні переговори з Німеччиною щодо розміщення на території цієї країни надсучасної системи протиракетної оборони THAAD, аргументуючи це зростаючою загрозою з боку Ірану.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на два джерела, близькі до переговорів.

"Американське військові провели попередні переговори щодо переміщення потужної системи ПРО до Німеччини з метою посилення європейської оборони", - зазначається в повідомленні.

При цьому підкреслюється, що йдеться про надсучасний протиракетний комплекс THAAD (Висотної зональної оборони на театрі воєнних дій), поява якого в Німеччині може викликати нову хвилю загострень з Москвою.

Пропозиція США щодо відправки в Європу системи THAAD була озвучена європейцям ще до того, як президент Трамп оголосив про вихід Вашингтона з Іранської ядерної угоди. Ідея полягає в тому, щоби посилити протиракетні та протиповітряні спроможності Європи.

"Хоча Європа та Сполучені Штати мають суперечки щодо подальшої долі ядерної угоди (з Тегераном – ред.), вони поділяють стурбованість у зв'язку з розвитком в Ірані програми балістичних ракет", - підкреслюється в публікації.

Читайте також: США погодились продати Ер-Ріяду надсучасну протиракетну систему THAAD

Занепокоєння небезпідставні, оскільки іранські ракети Shahab 3 вже мають радіус дії 2 тис. кілометрів, достатній для того, щоб досягти Південної Європи. Крім того, в Ірані заявили, що мають намір збільшити діапазон дії своїх ракет, оскільки він обмежується лише стратегічною доктриною, а не технічними показниками.

Ракетний комплекс THAAD має рухоме наземне базування (на спеціальних тягачах). Він призначений для висотного заатмосферного перехоплення ракет середньої дальності.