В Австралії страйкують друкарі грошей - вимагають більшої зарплати

Фото

Працівники підприємства Note Printing Australia - дочірньої компанії Резервного банку Австралії та єдиного на континенті підприємства, що випускає банкноти - оголосили страйк з вимогою підвищення зарплати.

Про це повідомляє телекомпанія АВС.

“Якщо так важливо піднімати заробітну плату у всій економіці, то резервний банк має показати лідерство”, - заявив регіональний секретар відділу друку в Об'єднанні профспілок працівників промисловості Австралії Тоні Пікколо.

Австралійські друкарі грошей припинили роботу у п’ятницю, вимагаючи збільшення заробітної платні на 3,5%, а не середню ставку 2%, яку запропонував центральний банк.

Вимоги страйкарів лунають на тлі нещодавньої заяви керівника Резервного банку Австралії Філіпа Лоу, який закликав австралійських робітників вимагати від роботодавців більших виплат, оскільки зростання заробітної плати в Австралії наразі відбувається занадто повільними темпами. Зокрема, Лоу сказав, що середнє щорічне зростання заробітної плати має становити близько 3,5% для досягнення середньої інфляції в 2,5%. Востаннє заробітна плата зростала на 3,5% у третьому кварталі 2012 року.

Читайте також: Австралія та Нідерланди вимагають від Москви компенсацій родинам жертв MH17

За словами Пікколо, друк австралійських банкнот був перерваний через виробничі дії вперше за 107 років. Представник стайкарів також заявив, що профспілка готова продовжити акцію, якщо керівництво Note Printing Australia не повернеться за стіл для перемовин наступного тижня.

Резервний банк Австралії відмовився коментувати ситуацію, зокрема й те, чи вплине страйк на наявність валюти.

Компанія NPA має єдину друкарню, що розташована у Мельбурні. Крім австралійських банкнот, вона також друкує валюти для інших центральних банків, використовуючи технологію полімерних субстратів.

Фото: twitter.com/jameshancockABC