Грузія в ЄСПЛ звинуватила Росію у воєнних злочинах під час війни-2008

Грузія у Європейському суді із прав людини в Стразбурзі звинуватила Росію у воєнних злочинах, агресії, порушеннях прав людини під час війни у 2008 році.

Про це повідомляє видання The Guardian.

"Уряд (Грузії - ред.) заявив, що є переконливі докази того, що російські бомби були скинуті на цивільні райони, що спричинило загибель і поранення невинних людей. Серед доказів – свідчення очевидців, супутникові знімки та відео, перехоплення телефонних розмов", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в 2008 році російські війська у складі 30 тисяч солдатів увійшли на територію двох грузинських провінцій – Південної Осетії та Абхазії. Протягом п'яти днів російські літаки здійснили більше 100 нападів на грузинські об'єкти. До і після припинення вогню російські війська увійшли в етнічні грузинські села, закриваючи в'їзди і виїзди. Осетинські сили спалювали будинки і цілі населені пункти у Грузії.

За словами адвоката Бена Еммерсона, який представляє у суді інтереси Грузії, тому, хто не хотів залишати країну, погрожували смертю.

"Це не секрет, що Росія відкрито, а також на закритих засіданнях домагається вирішення справи на свою користь, при цьому погрожуючи вийти з Європейської конвенції і припинити фінансування суду", - заявив адвокат.

Очікується, що судді ухвалять вердикт протягом року.

Читайте також: Помпео: Закликаємо Росію вивести свої сили з Абхазії та Південної Осетії

Як відомо, Грузія представила свої свідчення в Страсбургу наступного дня після припинення воєнних дій. До цього часу тривали суперечки про ті події. У 2016 році свідчення у цій справі дали більше 30 людей.

У Москві постійно пред'являли претензії, що суд заполітизований, і обвинувачували колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі у тому, що конфлікт розпочав він, коли направив військових у Південну Осетію.

2015 року президент РФ Володимир Путін підписав закон, відповідно до якого Росія ігноруватиме рішення Страсбурга, якщо вони порушуватимуть конституцію країни.