Хорватія вперше головує у Раді Європи

Головування у Комітеті міністрів Ради Європи перейшло від Данії до Хорватії.

Про це повідомляє видання HRT.

"Головування у Комітеті міністрів Ради Європи перейшло від Данії до Хорватії у п'ятницю на зустрічі в Гельсінгері, Данія, де взяли участь представники 47 країн-членів цієї організації", - йдеться у повідомленні.

За словами міністра закордонних справ Хорватії Марії Пейчинович-Бурич, головування є можливістю для країни створити політичний і культурний бренд і підготовкою до майбутнього головування у Раді ЄС у 2020 році.

"Протягом цих шести місяців Хорватія буде більше представлена на міжнародній арені і намагатиметься створити чіткий політичний і культурний бренд. Звичайно, кожне головування є своєрідним випробуванням перед головуванням у ЄС в 2020 році, що є набагато більш всеосяжним, оскільки Хорватії доведеться організувати близько 1400 зустрічей протягом цього року", - сказала міністр.

Читайте також: Лідери ЄС підтвердили європейську перспективу Західних Балкан

Як зазначається, головування розпочалося на тлі різкої оцінки Ради Європи щодо посилення расизму, проявів націоналізму і нетерпимості у Хорватії. Глава МЗС запевнила, що Хорватія буде працювати над цими питаннями, а також порушвати їх на деяких засіданнях Комітету міністрів.

Пейчинович-Бурич зазначила, що пріоритетами Хорватії на піврічне головування є боротьба з корупцією, захист національних меншин та вразливих груп, децентралізація та захист культурної спадщини.

Хорватія вперше головує в організації, оскільки вона стала членом Ради Європи у 1996 році.