У Польщі урізали зарплати мерам і місцевим чиновникам

Уряд Польщі своїм розпорядженням знизив на 20% зарплати керівній ланці органів місцевого самоврядування.

Про це інформує прес-служба Ради міністрів Польщі.

"Згідно з розпорядженням, на 20% буде знижено зарплати войтів, бурмістрів і мерів міст та їхніх заступників", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що це розпорядження пов'язано з ухваленими змінами до закону про виконання повноважень депутата і сенатора, що передбачає зниження на 20% зарплат парламентаріїв. Як підкреслюється, цей закон, який ухвалено минулого тижня, був відповіддю на "загальні очікування суспільства, пов’язані з виконанням публічних функцій".

Розпорядження набуває чинності з 19 травня, а нижчу зарплату керівники органів  місцевого самоврядування Польщі отримають вже з 1 липня 2018 року.

Зниження зарплат законодавцям, міністрам та керівникам місцевої адміністрації ініціював кілька тижнів лідер правлячої PiS Ярослав Качинський. Це відбулося на хвилі протестів опозиції проти призначення екс-прем'єром Польщі Беатою Шидло собі та членам уряду значних премій за 2017 рік (в еквіваленті 19-24 тис. дол.). Це набуло широкого резонансу у суспільстві і відбилося на значному падінні рейтингу PiS. Качинський наголошував, що зниження зарплат польських законодавців та керівників місцевого рівня є суспільним очікуванням, аби політики та чиновники жили скромніше. 

Читайте також: Польські міністри беруть кредити, аби віддати минулорічні премії

Лідер PiS також оголосив загальне рішення керівництва партії про те, що високі премії за минулий рік чиновники уряду передадуть на благодійність. В іншому випадку вони повинні брати до уваги політичні наслідки, зокрема те, що можуть не потрапити до партійних списків на наступних парламентських виборах в 2019 році. Визначений термін передачі грошей на благодійність минув 15 травня. Стало відомо, що деякі міністри, аби перевести преміальні на благодійність, змушені були брати кредити чи навіть продавати своє майно.