США можуть завдати попереджувальних ударів по Ірану — експерти ФРН

Односторонній вихід США з іранської ядерної угоди створив загрозу регіону, далекому географічно від самих Сполучених Штатів.

Так коментують ситуацію експерти Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Односторонній вихід Трампа з ядерної угоди з Іраном - це запізнілий, але значний ляпас європейцям, ...образа, враховуючи зусилля європейців знайти компроміс з Вашингтоном останніми місяцями», - вважає Корнеліус Адебар.

Він нагадує, що угода стала результатом багаторічних зусиль американської та європейської сторін спільно з Китаєм і Росією. Вона сприяє безпеці в Європі, ефективно блокуючи можливе прагнення Ірану до володіння атомною бомбою.

Повторне запровадження початкових санкцій, зазначає експерт, також підриває суверенітет усіх держав-членів ЄС, тому що без належних гарантій Вашингтон самостійно вирішує питання про легітимність діяльності європейських компаній в Ірані.

Читайте також: Генсек ООН прокоментував рішення США вийти з ядерної угоди з Іраном

Водночас Йозеф Брамль закликає політичних і економічних лідерів Європи бути готовими до того, що США можуть завдати попереджувальних ударів по Ірану. «Зовнішньополітичні наслідки нападу можуть бути навіть навмисними: повітряні удари США сприятимуть нестабільності в регіоні, далекому від США. Війна ускладнила б для глобального конкурента, Китаю, отримання вкрай необхідної йому сировини з цього регіону», - зазначає експерт.

Втім, за його словами, і європейські держави відчують на собі вплив санкцій, а також посилення потоків біженців.

Емі Дж. Нельсон звертає увагу на те, що контроль над озброєннями - це такий інструмент політики безпеки, який найкраще працює при використанні інших інструментів. «Угода з Іраном ніколи не малася на увазі як єдиний чудодійний засіб проти іранської ядерної зброї», - нагадує аналітик, додаючи, що переговори щодо визначення припускають компроміс.

Промову Трампа експерт оцінює як «сповнену перебільшень і дезінформації», яка ясно показує, що американський президент не розуміє, що означає контроль над озброєннями і як він працює.

Як повідомлялося, 8 травня президент Дональд Трамп оголосив про вихід США з ядерної угоди з Іраном. Відповідний меморандум він підписав у Білому домі. Він також оголосив про відновлення санкцій щодо Ірану, дія яких була призупинена за умовами угоди.