У Чехії не виробляли і не зберігали "Новічок" – прем’єр

Прем'єр-міністр ЧР Андрій Бабіш спростував заяву президента країни Мілоша Земана про те, що в Чехії виробляли і тестували нервово-паралітичну речовину "Новічок".

Про це повідомляє Radio Praha.

"Прем'єр-міністр ЧР Андрій Бабіш обговорив з главами Інформаційної служби безпеки (BIS) і військової розвідки питання, пов'язані з наявністю на території Чехії нервово-паралітичної речовини типу "Новічок". У прес-релізі за підсумками зустрічі повідомляється, що в Чехії не виробляли, не синтезували і не зберігали речовину типу "Новічок", - йдеться в повідомленні.

Обговорення пройшло в контексті останньої заяви президента країни Мілоша Земана, який повідомив, що "спецслужби надали дані щодо "Новічка", які відрізняються один від одного". З посиланням на військову розвідку, Мілош Земан заявив, що в Чехії "у невеликій кількості виробляли і тестували нервово-паралітичну речовину A230", яку президент назвав "Новічком".

У коментарі на цю заяву міноборони Чехії повідомило, що речовини групи "Новічок" синтезувалася в країні для цілей хімічного захисту лише в мікроскопічно малій кількості і не могли опинитися за межами лабораторії. Речовина, якою було отруєно у Великій Британії подвійного агента Сергія Скрипаля, в Чехії, не пройшла перевірку.

При цьому російські офіційні особи інтерпретували заяву Мілоша Земана на користь спростування версії, що за отруєнням у Солсбері стоїть Москва, повідомляє видання.

Читайте також: У Лондоні трьох людей облили невідомою речовиною, постраждалі - в лікарні

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня в британському Солсбері з сильним отруєнням було госпіталізовано екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля і його дочку. Через деякий час було госпіталізовано кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події. За даними слідства, проти Скрипаля і його дочки було використано нервово-паралітичну речовину "Новічок" російського виробництва.

У відповідь на замах на Скрипаля британський уряд ініціював висилання російських дипломатів з країн НАТО, ЄС та їхніх партнерів. Солідарність з Великобританією висловили 28 держав, які вислали майже 150 російських дипломатів. Крім того, анульовано акредитації семи російських представників при НАТО.

Росія свою причетність до отруєння Скрипаля заперечує.