У Німеччині відкрили китайський пам'ятник Марксу

Фото

На батьківщині Карла Маркса - місті Трірі — відкрили подарований Китаєм пам’ятник до 200-річчя філософа і економіста.

Про це повідомляє DW.

"Бронзова статуя вагою більше 2 тонн є подарунком КНР до 200-річчя з дня народження Маркса. П'ятиметровий пам'ятник, який встановили на площі біля давньоримських воріт Порта Нігра, - робота китайського художника У Вейшаня", - йдеться у повідомленні.

Як зазначив посол Китаю у ФРН Ши Мінде, подарунок демонструє бажання жителів КНР висловити повагу філософу-економісту.

Читайте також: Вже 200 років, Карле! Як засновник марксизму розгледів російських агентів

У свою чергу, прем'єр-міністр федеральної землі Рейнланд-Пфальц Малу Драйєр назвала подарунок "мостом дружби і партнерства". На її думку, філософа неприпустимо звинувачувати у злочинах XX століття.

За даними поліції, на церемонії відкриття були присутніми близько трьох тисяч осіб і близько 200 почесних гостей. В той же час, близько 70 осіб взяли участь в акції правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" (АдН) під девізом "Зняти Маркса з п'єдесталу". Ще одна демонстрація проти пам'ятника зібрала близько 150 учасників.

Міська рада Тріра погодилася прийняти подарунок від Китаю у березні 2017 року. Рішенню передували запеклі суперечки і критика з боку ряду політиків.

Щоб заспокоїти городян і перевірити їхню реакцію, мерія Тріра вирішила виставити на огляд дерев'яний макет статуї Карла Маркса у натуральну величину.