Отруєння Скрипалів: ОЗХЗ скоригувала дані про дозу "Новічка"

Заява

Організація із заборони хімзброї наголошує, що доза "Новічка", якою отруїли подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньку Юлію у британському Солсбері, вимірюється міліграмами, а не грамами, як заявив раніше глава ОЗХЗ Ахмет Узюмджю.

Про це йдеться у заяві організації.

"ОЗХЗ не зможе оцінити чи визначити кількість нервово-паралітичної речовини, яку використали в Солсбері 4 березня 2018 року. Кількість, вірогідно, має бути виражена у міліграмах", - наголошується у повідомленні.

У заяві зазначається, що аналіз зразків, зібраних командою експертів ОЗХЗ, свідчить: знайдена хімічна речовина має високу чистоту і стійкість до погодних умов.

Раніше глава Організації із заборони хімічної зброї Ахмет Узюмджю заявив в інтерв'ю New York Times, що дял отруєння екс-полковника Головного розвідувального управління Генерального штабу РФ Сергія Скрипаля і його дочки Юлії було використано 50 до 100 грамів нервово-паралітичної речовини типу "Новічок".

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня у британському Солсбері з сильним отруєнням був госпіталізований екс-офіцер ГРУ Сергій Скрипаль та його донька. Через деякий час було госпіталізовано кілька співробітників екстрених служб, що працювали на місці події. За даними слідства, проти Скрипалів було використано нервово-паралітичну речовину "Новічок" російського виробництва.

Читайте також: ОЗХЗ назвала дозу "Новічка", якою отруїли Скрипалів

У відповідь на замах на Скрипаля британський уряд ініціював вислання російських дипломатів з країн НАТО, ЄС та їхніх партнерів. Солідарність з Великою Британією висловили 28 держав, які вислали майже 150 російських дипломатів. Крім того, анульовано акредитації семи російських представників при НАТО.

Росія свою причетність до отруєння Скрипалів заперечує.