Дипломат сказав, що може зробити Путін заради зняття санкцій

Президент РФ Володимир Путін буде намагатися позбутися болючих для російської економіки санкцій, пропонуючи різного роду напівзаходи.

На цьому наголосив екс-посол у США, представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Сході України Олександр Моцик під час публічної дискусії у Києві "Як бути з непідконтрольними територіями: Україна, Молдова, Грузія?", організованій центром "Нова Європа" та фондом Carnegie Europe, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Щодо поточної ситуації, то усі мости із Заходом Путін спалив, ізоляція повна, а це - катастрофа для Росії та розвитку її економіки. І скоріш за все, він постарається якісь нові мости побудувати... Він буде намагатися позбутися санкцій, бо санкції — дуже боляче. Можливо він запропонує якісь напівзаходи”, - сказав Моцик.

Водночас, дипломат висловив переконання, що західні країни не стануть довіряти Путіну, “бо усю довіру він втратив”.

Читайте також: З приходом Путіна Росія взялася за створення "неоімперії" - дипломат

Моцик зазначив, що будь-яке врегулювання на окупованій території, “а ми хотіли, щоб це було на основі миру та відновлення територіальної цілісності” — без російського уряду неможливо. А тому потрібно далі продовжувати тиснути на Росію “з тим, щоб вона повернулася на трек міжнародного права”.

“Зараз, через 4 роки після того, як почалася війна, у західному світі вже набагато більше розуміння, хто такий Путін, яка його мета, які його методи. І ми бачимо навіть по результатах недавньої зустрічі G7, що треба цей фактор використовувати, пояснювати, співпрацювати з ними з тим, щоб підтримка України, санкції проти Росії були ще сильніші”, - сказав він.

Водночас, Росія не виконує свою частину зобов’язань в рамках Мінських домовленостей, а на Донбасі знаходиться близько 3-4 тис. регулярних російських військ, зазначив Моцик.

За його словами, миротворча місія ООН на Донбасі може бути ефективною лише, якщо вона буде розміщена на усій окупованій території Донбасу і закриє кордон, “бо через кордон на щоденній основі зараз переходять регулярні війська та найманці, завозиться зброя та обладнання, відбувається ротація, вивозять поранених і загиблих, пошкоджену техніку - поки не буде закритий кордон, то ця проблема не зникне”.