Прокурор ООН вимагає для Караджича довічного

Прокурор ООН Катріна Густафсон закликала суддів, які розглядають апеляцію колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича, збільшити його 40-річний термін до довічного тюремного ув'язнення.

Про це повідомляє AP.

"Адвокат прокуратури Організації Об'єднаних Націй (Катріна Густафсон - ред.) закликала суддів, які розглядають апеляцію колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича, визнати його винним за другим пунктом обвинувачення у геноциді та збільшити 40-річний термін ув'язнення за звірства під час боснійської війни до довічного тюремного ув'язнення", - йдеться у повідомленні.

Густафсон заявила, що Караджич "зловживав своєю надмірною владою, аби пролити кров незлічимої кількості жертв, і справедливість вимагає, щоб він отримав максимально можливе покарання - довічне ув'язнення".

Читайте також: Караджич подає апеляцію на 40-річний вирок Гаазького трибуналу

Як повідомлялося, судді ООН в понеділок почали дводенні слухання апеляції військового лідера боснійських сербів Радована Караджича, якого було ув'язнено на 40 років. Караджич, якому зараз 72 роки, у 2016 році був засуджений за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності, скоєні під час розпаду колишньої Югославії. Йому, зокрема, інкримінувалася різанина у Сребрениці, внаслідок якої 1995 року були вбиті близько 8 тисяч мусульманських чоловіків, і яка вважається найбільшим масовим убивством у Європі після Другої світової війни.

Загалом під час війни в Боснії 1992-1995 років понад 100 тисяч людей загинули, а близько 2,2 мільйона були змушені залишити свої домівки.

Президент судового трибуналу з воєнних злочинів ООН Теодор Мерон заявив у лютому про те, що апеляції на вирок будуть розглянуті Міжнародним залишковим механізмом для кримінальних трибуналів, який займається розглядом справ про воєнні злочини на Балканах і в Руанді.

Фото: Радіо Свобода