Німецькі аудитори викрили бундесвер у розтраті

Німецькі аудитори заявили про нераціональне використання урядом грошей на такі сфери, як оборона, охорона здоров'я і дорожнє будівництво.

Про це інформує Focus.

"Суд аудиторів скаржиться на... додаткові витрати через погане управління бундесвером", - пише видання. 

Федеральна аудиторська палата звинуватила уряд країни в нераціональному використанні коштів за проектами після перевірки виконання бюджету 2017 року. 

Зокрема, в рекомендаціях, переданих уряду, йдеться, що Військово-повітряні сили не повною мірою використовують можливості тренування на тренажерах винищувачів Eurofighter, хоча підготовка пілотів є недостатньою. "Бундесвер має використати всі можливості, щоб підтримувати своїх льотчиків-винищувачів у робочому стані", - заявив президент аудиторської палати Кей Шеллер. Згідно з вимогою до льотчиків для країн НАТО, вони повинні мати наліт 180 годин на рік, щоб гарантувати свої льотні навички, з них до 40 годин можуть бути здійснені на симуляторах Eurofighter. У 2017 році Люфтваффе не використав 900 льотних годин на тренажерах, попри те, що заняття вже були проплачені. 

Що стосується фрегатів, то аудитори виявили помилки бундесверу в модернізації IT-систем на судах. Це на "багато років" затримувало модернізацію систем, які використовуються для управління радарами і зброєю. Вартість систем для одного судна становить від 6 до 30 млн євро. "Особливо з такими складними проектами важливо, щоб бундесвер точно планував і контролював", - прокоментував цю ситуацію Шеллер.

Читайте також: Німецькі літаки не відповідають стандартам НАТО

Проте напередодні Міноборони підтвердило наміри розмістити ряд замовлень на військову техніку. Зокрема, йдеться про безпілотники, рятувальні вертольоти, транспортні літаки і системи ПРО. Сума замовлень оцінюється в кілька мільярдів євро. Так, у списку на придбання, серед іншого, 18 нових ракетних установок MARS II, 7 рятувальних вертольотів, 6 літаків Hercules, командні пункти, системи зв'язку для фрегатів і 32 тягачі для перевезення систем озброєння і захисні жилети. У лізинг передбачається взяти ізраїльські дрони Heron TP(вартість на 3 роки становить 1 млрд євро). Модернізації підлягають БМП Puma, підготовлений контракт на технічне обслуговування вертольотів NH90.

Крім того, Міністерство має намір продовжити контракт на використання українських транспортних літаків "Антонов" на період з 2019 по 2021 рік. 

Фото: dpa/Ingo Wagne