Проблема прав людини в Криму: Україна розраховує на підтримку Хорватії в РЄ

Україна розраховує на підтримку Хорватії під час її головування в РЄ для вирішення проблеми прав людини у Криму.

Про це заявила віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе під час зустрічі з прем'єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем у Загребі, повідомляє Урядовий портал.

"Україна розраховує на підтримку Хорватії під час її головування в Раді Європи для вирішення проблеми прав людини в Криму", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона подякувала Хорватії та особисто Пленковичу за послідовну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України в ЄС, ООН та НАТО. Особливо, за її словами, цінною є рішення хорватської сторони включити Україну до Національної стратегії Республіки Хорватія зі співробітництва у розвитку на 2017-2021 роки, в якій Україну визначено однією з програмних держав, з якими Хорватія розвиватиме співпрацю.

Віце-прем'єр також сподівається на підтримку Хорватією української позиції щодо розгортання миротворчої місії ООН на всій окупованій території Донбасу, а також високо оцінила ініціативу хорватського прем'єра створити двосторонню групу для передачі Україні хорватського досвіду мирної реінтеграції тимчасово окупованих територій, наступне засідання якої заплановане на травень у Києві. До функцій зазначеної двосторонньої групи входитиме, в тому числі, сприяння євроінтеграції України та розвиток двосторонньої співпраці в різних сферах, зокрема, в економічній.

Читайте також: Україна й Хорватія посилюватимуть співпрацю в енергетичному секторі

«Ми хотіли б вивчити хорватський досвід інтеграції, зокрема в процесі реформування, виконання вимог для вступу в ЄС, адаптації національного законодавства до стандартів ЄС, ведення переговорів з ЄС, а також організації всієї роботи з інтеграційного процесу в середині країни. Я вважаю, що двостороння робоча група дасть сильний імпульс цій роботі», - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона подякувала Хорватії за гуманітарну допомогу Україні та попросила поновити практику медичної реабілітації поранених українських бійців на хорватських термальних курортах.

Україна розраховує на Хорватію під час її головування в Раді Європи