Гутерреш: Хаос на Близькому Сході є загрозою для глобального світу

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що в міжнародні відносини повернулася "холодна війна".

Про це він сказав під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН, повідомляє Центр новин ООН.

"Світ повернувся в епоху "холодної війни", а хаос на Близькому Сході, де зіткнулися геополітичні інтереси багатьох країн, становить загрозу для глобального світу та безпеки", - зазначається в повідомленні.

Гутерреш нагадав про жахливі страждання мирного населення і висловив обурення з приводу "інформації, що продовжує надходити про застосування хімічної зброї" в Сирії.

Він повідомив, що перша група експертів ОЗХЗ (Організації із заборони хімічної зброї) вже знаходиться в Сирії, а друга прибуде туди сьогодні або завтра.

Глава ООН зажадав забезпечити умови для ефективної роботи Місії зі встановлення фактів. Він зазначив, що уряд Сирії також вимагає розслідування і обіцяв підтримати роботу експертів.

Читайте також: Кремль не виконав зобов'язання щодо знищення хімзброї у Сирії – посол США в ООН

За його словами, винні в порушенні міжнародного права - а застосування хімзброї підпадає під це визначення - мають понести покарання.

"У Сирії ми спостерігаємо війну за участю армій одразу кількох країн світу та конфронтацію між численними озброєними групами, терористичними організаціями, урядовими силами й іноземними бойовиками, які прибувають туди зі всього світу", - з тривогою зазначив Гуттереш, виступаючи на засіданні у п'ятницю.

Як повідомлялося, 7 квітня було заявлено про підозру на здійснення хімічної атаки в сирійському місті Дума у Східній Гуті. Внаслідок нападу загинули щонайменше 70 людей і ще більше тисячі постраждали.

Як повідомила посол США в ООН Ніккі Гейлі на засіданні Ради Безпеки ООН щодо Сирії, за оцінками Вашингтону, збройні сили сирійського президента Башара Асада застосовували хімічну зброю щонайменше 50 разів впродовж семирічного конфлікту.