Кремль не виконав зобов'язання щодо знищення хімзброї у Сирії – посол США в ООН

Використання у Сирії хімічної зброї доводить невиконання Росією своїх зобов'язань щодо знищення запасів заборонених реагентів у країні.

Про це під час екстреного засідання Ради Безпеки ООН заявила Постійний представник США в ООН Ніккі Гейлі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Росія сама погодилася бути гарантом знищення сирійської хімічної зброї. Якби Росія дотрималася своїх зобов'язань, то в Сирії не було б хімічної зброї і нам не довелося б збиратися сьогодні», - сказала Гейлі.

Вона наголосила, що Росія тепер використовує своє право вето в ООН для захисту режиму Башара Асада від відповідальності за воєнні злочини. 

Читайте також: Зараз найбільш складний етап у відносинах США-Росія — Пайфер

«Саме Росія знищила Спільний слідчий механізм, який би дозволив світу забезпечити відповідальність за використання хімічної зброї у Сирії. Саме Росія шість разів використала своє право вето, аби не дозволити засудити використання Асадом хімічної зброї. Саме Росія використала своє право вето 12 разів, аби захистити режим Асада», - зауважила дипломат.

За її словами, ці односторонні дії РФ «призвели до знищення всіх міжнародних стандартів проти використання хімічної зброї».