Експертиза ОЗХЗ щодо інциденту в Солсбері представить звіт за тиждень

Співробітники Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) зібрали необхідні зразки хімічної речовини, застосованого в британському Солсбері та проводять незалежну експертизу, результати якої будуть відомі на початку наступного тижня.

Про це заявив у середу генеральний директор ОЗХЗ Ахмет Узюмджю, повідомив Центр новин ООН.

"Співробітники Організації відвідали Великобританію і зібрали зразки токсичної речовини, яким були отруєні Скрипалі. Експерти ОЗХЗ також отримали зразки медичних аналізів обох жертв і поліцейського, який міг також міг опинитися під впливом отрути", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: ОЗХЗ відхилила пропозицію РФ про спільному розслідуванні отруєння Скрипаля

За словами Узюмджю, "ці зразки були запечатані і доставлені в лабораторію ОЗХЗ 23 березня 2018 року". Фахівці зараз аналізують отримані дані.

"Результатів експертизи слід очікувати на початку наступного тижня. Про свої висновки ОЗХЗ  повідомить у заключному звіті, копія якого буде передана Великобританії", - підкреслили в ООН.

За словами Узюмджу, Великобританія заявила про своє бажання зробити весь процес якомога більш прозорим і поділитися результатами розслідування з іншими країнами-членами ОЗХЗ.

Читайте також: Справа Скрипаля: ЄС вимагає від Росії повних даних про хімічні програми

На засіданні Виконавчої ради ОЗХЗ в Гаазі постійний представник Болгарії при ОЗХЗ Касімір Костов заявив, що ЄС підтримує велику Британію, яка закликала РФ відповісти на ряд питань у зв'язку з інцидентом в Солсбері і надати ОЗХЗ інформацію про російській програмі "Новічок".

"Ми шкодуємо про те, що РФ не відреагувала позитивно на прохання Сполученого Королівства надати відповідну інформацію", – заявив Костов.

Засідання Виконавчої ради ОЗХЗ в Гаазі пройшло за ініціативою Росії.

Читайте також: Лікарі розповіли про вплив отруєння на мозок Скрипаля

Раніше ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, за пропозицією Великобританії, обговорила Рада Безпеки ООН.