Польща вимагатиме компенсацій за злочини Німеччини та СРСР - Качинський

Польща не може погодитися з тим, що вона ніколи не отримає компенсацій за злочини під час Другої світової війни не лише з боку Німеччини, а й СРСР.

Про це в інтерв'ю тижневику Gazeta Polska заявив лідер правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS) Ярослав Качинський.

"Хочу звернути увагу на абсолютно ключову справу: Польща не отримала відшкодувань за воєнні знищення. У будь-якому випадку ми не погодимося із ситуацією, що ми не отримали компенсацій не лише за німецькі злочини, але також і за наслідки дій СРСР проти Польщі, на що Захід закривав очі",- заявив Качинський.

Читайте також: У Польщі заявляють, що Німеччина ще винна $850 млрд воєнних репарацій

Як інформувалося, у серпні минулого року політики PiS почали порушувати питання про необхідність виплати Німеччиною репарацій за завдані Польщі збитки в роки Другої світової війни. У березні цього року голова парламентської групи з оцінки втрат Польщі в роки Другої світової війни Аркадіуш Мулярчик заявив, що, за попередніми оцінками експертів, у перерахунку на долари Німеччина мала б виплатити Польщі 850 млрд дол. Він підкреслив, що його група працює над післявоєнним рапортом щодо завданої Польщі шкоди і планує його оприлюднити за кілька місяців.

Лідер PiS Ярослав Качинський раніше неодноразово заявляв, що Німеччина не має юридичних підстав, аби відмовляти Польщі у виплаті репарацій. Він висловив переконання, що це питання потрібно порушити на міжнародному рівні. Натомість у Німеччині переконують, що питання виплати репарацій Польщі в політичній та юридичній площині закрито.