Хіматака та анексія Криму: президент ПАРЄ відповів на запитання щодо дій Росії

Президент ПАРЄ Мікеле Ніколетті засудив анексію Росією українського Криму та закликав країни-члени до участі у розслідуванні хіматаки у Солсбері.

Про це він заявив у ході відповідей на запитання після виступу перед учасниками Конгресу місцевих та регіональних влад, який почав свою роботу у вівторок у Страсбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відповідаючи на питання щодо подальших дій ПАРЄ у питанні відносин з Росією, з огляду на проведення незаконних президентських виборів в окупованому Криму, Ніколетті вказав на незаконність проведеного референдуму на півострові у 2014 році та навів приклад Південного Тіролю, який після Першої світової війни відійшов від Австрії до Італії.

"Що стосується Криму, то процес, який призвів до його анексії, – незаконний", - наголосив Ніколетті.

"Уявіть, якщо ми проведемо там (в Південному Тіролі – ред.) референдум без згоди ...це призведе до зміни географічного розподілу Європи, це було б недопустимим", - вказав президент ПАРЄ.

"Ми можемо вирішувати такі конфлікти за столом переговорів... Тіроль є багатонаціональним регіоном, де так само вирішуються питання національних меншин", - вказав Ніколетті.

Відповідаючи на запитання про ставлення до отруєння екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля у Солсбері та звинувачень на адресу Росії у здійсненні цього злочину, Ніколетті засудив цей злочин, закликав країни-члени РЄ до сприяння розслідуванню та покарання винних.

"Можу лише сказати, що ми рішуче засуджуємо те, що відбулося в Солсбері. Основне право - це право на життя... Думаю, що всі 47 держав-членів РЄ повинні чесно і активно співпрацювати для пошуку рішення, ми повинні поважати тих, хто постраждав, повинні поважати справедливість... Наша позиція – зрозуміле і чітке засудження, а також притягнення винних до відповідальності", - вказав Ніколетті.

"Щодо участі Російської Федерації в роботі Парламентської асамблеї Ради Європи, виплати в бюджет Ради Європи – це обов’язок кожної із 47 країн-членів і він не повинен обумовлюватися тими чи іншими рішеннями окремих органів, ПАРЄ, Ради Європи, ЄСПЛ", - сказав президент ПАРЄ, відповідаючи на запитання представника української делегації.

Читайте також: Видворення дипломатів РФ: Йованович подякувала Україні за солідарність

Він вказав, що виплати фінансових внесків – це зрозумілий та чіткий обов’язок, який повинен виконуватися.

"Ця суперечка повинна бути врегульована на відповідному рівні", - вказав Ніколетті.

Як повідомлялося, у лютому поточного року Рада Державної думи Росії не затвердила перерахування внеску Росії на фінансування Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) за 2018 рік.