Пучдемон може попросити притулку в Німеччині - ЗМІ

Колишній глава Каталонії Карлес Пучдемон, ймовірно, планує просити притулку в Німеччині.

Про це повідомляє DW, цитуючи в неділю, 25 березня, газету Kieler Nachrichten (KN), яка отримала інформацію в судових колах.

Якщо Пучдемон подасть прохання про отримання статусу біженця, його, як і інші такі заяви, буде розглядати Федеральне відомство у справах міграції та біженців (BAMF), повідомив виданню речник МВС землі Шлезвіг-Гольштейн, де був затриманий Пучдемон.

Разом з тим співрозмовник KN зазначив, що кримінальне переслідування - зокрема, за європейським ордером на арешт, як у випадку з екс-лідером Каталонії, - має пріоритет над клопотанням про надання притулку. Втім, остаточне рішення приймають генеральна прокуратура і BAMF.

Читайте також: Правозахисники закликають Німеччину не видавати Пучдемона

Пучдемон був затриманий 25 березня німецькою поліцією на автобані у федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн після перетину кордону з Данією. Про те, що політик поїде через Німеччину в Бельгію, німецьких правоохоронців, за інформацією KN, поінформували колеги з Фінляндії, де Пучдемон перебував в останні дні.

У даний час генпрокуратура Шлезвіг-Гольштейну перевіряє, як довго Пучдемон буде залишатися під вартою. За словами заступника генпрокурора землі Ральфа Деппера (Ralph Döpper), є "деяка ймовірність", що вже 26 березня стане відомо, чи відправить Вищий земельний суд Пучдемона під екстрадиційний арешт. Суд має вирішити, чи правомірна видача каталонського політика іспанським властям.

Між тим у неділю на вулиці каталонської столиці Барселони вийшли тисячі людей, протестуючи проти затримання Пучдемона в Німеччині.

Демонстранти пройшли від представництва Єврокомісії до консульства Німеччини в Барселоні. Багато з них несли прапори Каталонії і закликали звільнити Пучдемона та інших "політичних в'язнів", повідомляє агентство dpa.

"Ми закликаємо Німеччину не видавати Пучдемона (Іспанії, - Ред.) За злочини, які були придумані з політичних причин", - заявила сепаратистська організація "Каталонська національна асамблея", яка і скликала демонстрацію.

У ході акції відбулися зіткнення її учасників з поліцією.

Читайте також: Верховний суд Іспанії звинуватив 13 каталонських політиків у перевороті

Як повідомлялося, в Іспанії Пучдемон і ряд інших каталонських політиків звинувачуються у заколоті, розтраті бюджетних коштів та інших правопорушеннях у зв'язку з проведенням спірного референдуму і проголошенням незалежності Каталонії від Іспанії. Верховний суд Іспанії видав європейський та міжнародний ордери на арешт Пучдемона і ще кількох каталонських політиків і вирішив узяти під варту ще п'ятьох політичних діячів, яким може загрожувати від 20 до 30 років тюремного ув'язнення.