Додон назвав політичною чумою ідею об'єднання Молдови та Румунії

Президент Молдови Ігор Додон вважає, що уніоністський рух, представники якого наполягають на об'єднанні Молдови з Румунією, - маргінальним і радикальним проектом, здатним іще більше розділити суспільство.

Так президент прокоментував у Facebook мітинг у Кишиневі, приурочений до 100-річчя входження Молдови (територія між Прутом і Дністром) до складу Румунії, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РМ.

"Незважаючи на те, що сьогодні уніонізм зазнав краху, ми зобов'язані засудити цю політичну для Республіки Молдова чуму. Через корупцію, бідність та відсутність упевненості у завтрашньому дні люди змушені шукати альтернативи, приєднуючись, в тому числі, і до цього маргінального і радикального проекту", - написав Додон.

На думку молдавського президента, правляча в країні коаліція на чолі з Демократичною партією несе пряму відповідальність за зростання роз'єднаності в суспільстві.

"Майбутнє керівництво Молдови візьметься за економічні питання й поліпшення добробуту громадян, а уніонізм буде оголошений поза законом. Іноземні спецслужби більше не зможуть організувати провокації проти державності нашої країни. У Молдови є майбутнє, а уніонізм піде в історію", - підсумував президент.

Читайте також: Бесеску: об'єднання Молдови і Румунії усуне наслідки злочинної змови

Як повідомляв Укрінформ, на площі великих національних зборів у Кишиневі пройшов мітинг, приурочений до 100-річчя входження Молдови до складу Румунії.

У мітингу взяли участь кілька тисяч осіб, у тому числі представники опозиційних політичних сил Молдови і Румунії.

Учасники мітингу ухвалили декларацію, в якій закликали керівників Молдови і Румунії підготувати Дорожню карту об'єднання двох держав.

Згідно з історичними даними, 27 березня 1918 року депутати Державної ради (Сфатул Церій) Молдавської Демократичної республіки одностайно проголосували за входження країни (територія між Прутом і Дністром) до складу Румунії. Молдова перебувала у складі Румунії до 1940 року, коли після ультиматуму радянської влади румунська армія і жандармерія залишили територію між Прутом і Дністром, а 2 серпня того ж року була утворена Молдавська РСР.

У серпні 1991 року депутати парламенту Молдови прийняли Декларацію про незалежність і вихід зі складу СРСР.