Без покарання Путін продовжуватиме агресію – правозахисник

Якщо міжнародна спільнота не зможе притягти Володимира Путіна до відповідальності, він продовжуватиме агресивній дії на світовій арені.

Таку думку у статті для «Toronto Star» висловив відомий канадський правозахисник Маркус Колга.

На його переконання, звичні м’які дипломатичні дії не справлять на кремлівський режим необхідного ефекту. «Взаємні дипломатичні висилки та жорсткі заяви не примусять Путіна зупинитися. Як шкільний забіяка, напади Путіна можна уповільнити лише стримуванням та конфронтацією. Умиротворення лише розпалює його авторитарне прагнення до домінування», - йдеться у матеріалі.

Правозахисник наголосив, що не слід недооцінювати ризики для майбутніх виборів у Канаді.

Колга звертає увагу на отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля у Великій Британії, що мало б «розкрити справжню натуру путінського режима навіть найбільшим скептикам». «Хімічна атака у Салісбарі вірогідними агентами російського уряду довела, що ні держави, ні кордони не спроможні захистити своїх громадян від отруйної люті Кремля», - стверджує він.

З огляду на це, правозахисник пропонує державам G7 посилювати санкції проти прибічників Путіна. «Загроза руйнації клептократії, яку Путін створив для себе та своїх друзів, є його Ахілесовою п’ятою. Мережа корумпованих чиновників та олігархів, які підтримують його, хочуть відпочивати на вілах Французької рив’єри та гірськолижних курортах Британської Колумбії, відправляти своїх дітей до приватних шкіл Північної Америки та ховати свої статки у нерухомості в західних країнах, у тому числі Канади», - зазначає автор.

Читайте також: Міністр безпеки США: захист виборів до Конгресу - найвищий пріоритет

На переконання Колги, Канада зможе увійти в історію, якщо доб’ється ухвалення «списку Магнітського» усіма країнами G7. «Можливості, подібної на чинну, не було з часу створення НАТО, коли Канада може очолити світ і справити глобальний вплив заради захисту нашої демократії та прав людини по всьому світу», - підсумував він.

Додамо, що саміт лідерів країн Великої сімки пройде 8-9 червня у канадському місті Шарлевуа, що в провінції Квебек.

Нагадаємо також, що у листопаді минулого року Канада вперше застосувала на практиці так званий «акт Магнітського» та наклала санкції на 30 росіян, яких підозрюють у причетності до порушень прав людини. Їх кошти та майно на території Канади було заморожено, а їм самим – заборонено в’їзд до країни.

Окрім Канади, серед членів G7 подібні закони ухвалила також Велика Британія та США.

Фото: EPA