Інцидент у Солсбері: Меркель озвучила позицію Берліна щодо РФ

Німеччина підтримує вимогу Британії про необхідність пояснень від РФ у справі про отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля, однак ідею бойкоту чемпіонату світу з футболу-2018 не поділяє.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель на прес-конференції зі шведським колегою Штефаном Лейвеном у Берліні в п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

«Мова не йде про бойкот чемпіонату світу з футболу, а про те, в першу чергу, що потрібно роз'яснення», - заявила Меркель.

За її словами, ця тема обговорюватиметься на Раді Європи наступного тижня. Меркель вважає за доцільне те, що Велика Британія надає зразки речовини міжнародним організаціям, і Берлін «може лише сподіватися, що і Росія братиме участь у цьому розслідуванні».

Канцлер нагадала, що напередодні разом з лідерами США і Франції висловила підтримку позиції Лондона про те, що відповідальність за напад на Скрипаля з високим відсотком  ймовірності несе Росія. «Ми дотримуємося цієї думки», - сказала глава уряду.

Раніше представник Міноборони Йєнс Флосдорфф повідомив, що Велика Британія ще не зверталася до Німеччини за допомогою в проведенні експертизи. При цьому ФРН має такі можливості і може їх надати.

Читайте також: Отруєння Скрипаля: олігархи з РФ у Британії винаймають посилену охорону

Як відомо, 5 березня поліція міста Солсбері оголосила про те, що біля одного з міських торговельних центрів від невідомої небезпечної речовини серйозно постраждали дві людини. Згодом з'ясувалося, що це були екс-полковник ГРУ Сергій Скрипаль, який працював на британську розвідку, і його дочка Юлія. Постраждалі знаходяться в критичному стані.

Згодом у Британії заявили, що Скрипалі були отруєні військовою нервово-паралітичною речовиною, що розроблялася в Росії.

Лідери Великої Британії, Німеччини, США і Франції 15 березня закликали Москву відповісти на поставлені питання в справі екс-шпигуна Сергія Скрипаля та надати всі дані за програмою «Новічок» Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).