Король Іспанії відвідає Каталонію вперше після референдуму про незалежність

Король Іспанії Філіп VI наступної неділі, 25 лютого, вперше відвідає Каталонію після референдуму про незалежність автономії, що відбувся у жовтні 2017 року.

Про це повідомляє EUobserver.

"Король Іспанії Філіп VI відвідає Барселону наступної неділі, 25 лютого. Він головуватиме на вечері перед відкриттям Mobile World Congress, одного з головних бізнес заходів Барселони", - інформує інтернет-видання.

Як повідомлялося, 1 жовтня 2017 року в Каталонії відбувся референдум, понад 90 відсотків учасників якого підтримали незалежність регіону від Іспанії. При цьому явка виборців становила лише близько 43 відсотків.

Читайте також: Мадрид не проти символічного президентства Пучдемона - ЗМІ

Уряд Іспанії оголосив плебісцит незаконним. Мадрид розпустив парламент і уряд Каталонії після того, як парламент регіону ухвалив декларацію про незалежність від Іспанії. Центральний уряд запровадив пряме управління регіоном і призначив парламентські вибори, на яких перемогди прибічники незалежності. Три партії, що виступають за самостійність Каталонії, сумарно здобули більше половини зі 135 депутатських крісел у новому парламенті. Однак найбільше голосів отримала партія "Громадяни", яка виступає за єдність регіону з Іспанією.

Втрати від кризи, що виникла внаслідок наміру Каталонії здобути незалежність, уряд Іспанії оцінив приблизно в один мільярд євро.