Російські бойовики в Сирії діяли за наказом Кремля - Bloomberg

Російські найманці в Сирії, які зазнали великих втрат минулого тижня у районі Дейр-ез-Зора, діяли за наказом Кремля, так само як це було під час окупації Росією українського Криму.

Про це пише американське інформагентство Bloomberg.

"Будьте впевнені: існують переконливі докази того, що російські найманці працювали за наказом Кремля. Ба більше, росіяни знали, про розміщення американського військового персоналу в районі Дейр-ез-Зора, що було прописано в домовленостях про відокремлення або "деконфліктизацію" сил, які воюють у Сирії", - зазначається в публікації.

Журналісти Bloomberg News встановили, що поранені в Сирії найманці були перевезені літаками до військових шпиталів у Москві й Санкт-Петербурзі.

Екс-заступник міністра оборони США з питань Росії й України Евелін Фаркас у цьому зв'язку зазначила: "Американські чиновники, які відстежують питання Сирії, кажуть мені, що у них немає сумнівів у тому, що російські військові мали всю інформацію про напад у Дейр-ез-Зорі. Будь-які російські бойовики, незалежно від того в Україні чи в Сирії, працюють на російський уряд".

Найманці, на кшталт приватної військової компанії "Вагнер", є ключовою частиною широкої стратегії РФ "гібридної війни", таким собі міксом військової агресії на місцях та в інформаційному просторі, пише видання. Ця стратегія спрямована на заохочення російських інтересів, таких як розгортання сил без розпізнавальних знаків, що допомогли окупувати український Крим у 2014 році.

Читайте також: Генсек ООН у Мюнхені заявив про реальну загрозу ядерного конфлікту

Нарешті, існує стратегічний аргумент на користь того, чому Росія була причетна до атаки на Дейр-ез-Зор. Нині американська політика в Сирії є трохи заплутаною, оскільки щоразу у Вашингтоні звертають увагу лише на знищення ІДІЛ у цій країні. США поки не висловили офіційної позиції щодо того, чи передбачає роль американських військових у Сирії протидію російсько-іранським зусиллям, спрямованим на підтримку режиму Башара Асада та на відновлення територій, які він втратив унаслідок громадянської війни, йдеться у публікації.

Доброю новиною є те, що реакція США була швидкою та жорстокою, зазначають автори. Поки що немає точних цифр щодо жертв, але деякі російські медіа повідомили, що загинуло понад 200 російських найманців, пише видання.