Меркель запитає у Мей про концепцію відносин Британії з ЄС

У Берліні очікують від Лондона чіткого викладення того, як країна бачить майбутні відносини з іншими країнами ЄС.

Ця тема порушуватиметься, серед інших, в ході зустрічі канцлера ФРН Ангели Меркель із прем'єр-міністром Великої Британії Терезою Мей у п'ятницю в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Для нас важливо, щоб Велика Британія конкретизувала своє бачення», - заявив у середу на брифінгу офіційний представник федерального уряду Штеффен Зайберт.

Він зауважив, що очільники урядів обговорять питання європейської політики, включаючи вихід Великої Британії з ЄС, а також актуальні міжнародні теми.

Читайте також: Сорос обіцяє дати ще грошей на кампанію проти Brexit

У тому, що стосується Брексіту, то, за словами прес-секретаря Меркель, «лінія Берліна чітка та відповідає лінії Європейської Ради: ми хочемо, - всі 27 членів ЄС, - і після виходу Великої Британії зберігати тісні, глибокі зв'язки з цим важливим партнером. Але зрозуміло й те, що, звісно ж, стосунки з країною, яка не є більше членом ЄС, будуть іншими, ніж коли ця країна була в ЄС. Це матиме значення».

Поки що ж британська сторона так і не повідомила, якими вона бачить свої майбутні стосунки з ЄС після 2019 року.

«Час підтискає. Велика Британія має викласти своє конкретне бачення, щоби переговори взагалі могли тривати й щоб Європейська Рада у березні змогла виписати свою позицію», - сказав Зайберт.

Він також повідомив, що, можливо, це стане темою інших міжнародних переговорів у п'ятницю в Берліні.

Окрім Мей, 16 лютого у Меркель чекають на прем'єрів Італії Паоло Джентілоні й Польщі Матеуша Моравецького. «В п'ятницю дійсно очікується незвичайне скупчення іноземних гостей у відомстві канцлера», - зауважив Зайберт. Це, вважає він, свідчить про великий інтерес міжнародних партнерів Німеччини до підтримки тісних контактів і обміну думками з федеральним урядом.