США оновили свою ядерну доктрину

Сполучені Штати Америки у п'ятницю опублікували оновлену ядерну доктрину Nuclear Posture Review, в якій викладено плани Пентагону за адміністрації Дональда Трампа щодо ядерної зброї. 

Документ, з-поміж іншого,  аналізує поточні ядерні загрози США у світі та закликає до модернізації ядерного арсеналу країни, повідомляє DW

Йдеться також про КНДР, Іран і Китай, проте найбільше уваги приділено Росії.

Міноборони США звертає увагу, що Росія оновлює свою ядерну зброю та інші стратегічні наступальні системи, а також військову доктрину, яка "покладається на ядерну ескалацію". "Такі кроки, разом з анексією Росією Криму та ядерних погроз нашим союзникам, вказують на рішення Москви повернутися до перегонів великих держав", - зазначив у передмові до цього документа міністр оборони Джеймс Меттіс.

Оновити планується ключову "ядерну тріаду" - міжконтинентальні балістичні ракети, балістичні ракети підводних човнів та літаки-носії бомб із ядерними боєголовками.

Читайте також: Штати невдало випробували систему ПРО у Тихому океані - Reuters

Пентагон пропонує розбудовувати нові, малопотужні ядерні бомби, оскільки, на думку відомства, Росія вважає, що зброя США надто потужна для використання через потенційні руйнівні наслідки. Такі бомби можна буде запускати з субмарин чи суден, а отже, Вашингтону не обов'язково буде покладатися на розміщення арсеналу в Європі.

Загалом документ закликає до нової, гнучкої політики ядерного стримування, таким чином відступаючи від політики адміністрації Барака Обами щодо поступового згортання атомних арсеналів.