Американський експерт про санкції: Кремль не витримає викриття "темного капіталу"

Аби санкції проти оточення президента Путіна почали працювати, Захід має об'єднати зусилля та викрити «темний капітал» росіян. 

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив колишній координатор політики санкцій Держдепартаменту США, нині провідний експерт "Атлантичної ради" Деніел Фрід.

«Заходу необхідно організуватися, щоб розкрити темні грошові потоки росіян. Лондон, Маямі, Нью-Йорк - у цьому переліку багато місць. І меседж для росіян такий: якщо ми почнемо це робити, то ваша агресія матиме такі наслідки, які ви не зможете витримати», - підкреслив аналітик.

Він пояснив, що подібні санкції мають застосовуватися «швидко, болісно й без попередження». «Насправді, це не дуже практично, щоб люди знали раніше, що можуть потрапити під санкції, оскільки так вони переховають свої активи», - додав Фрід. 

Експерт вважає, що перспектива для російських олігархів та політиків опинитися в списку, безумовно, привернула увагу в Москві. «На мою думку, Конгрес робить усе правильно, трохи ортодоксально, втім це може бути переконливо. Мета санкцій полягає в тому, щоб продемонструвати Путіну та його людям, а також усім росіянам, що на російську агресію проти країн-сусідів і проти Заходу є потужна відповідь», - підкреслив він.

Читайте також: У Вашингтоні очікують оприлюднення "потужної" доповіді щодо оточення Путіна

Очікується, що у понеділок адміністрація США представить американському Конгресу так звану "Кремлівську доповідь" зі списком російських олігархів і високопосадовців, які формують вертикаль путінської влади. Дехто називає цей документ списком нових санкцій проти Росії. Доповідь представлять згідно із так званим законом CAASTA (Актом протидії противникам Америки через санкції).