США виступили на захист двох журналістів Reuters, заарештованих у Бірмі

Державний департамент США закликав уряд Бірми негайно звільнити двох журналістів Reuters, яким висунуто звинувачення в порушенні державної таємниці цієї країни.

Відповідну заяву поширила в ніч на четвер речниця Держдепартаменту Хізер Науерт, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Сполучені Штати глибоко розчаровані сьогоднішнім рішенням суду в Бірмі з дозволом на судове переслідування журналістів інформагентства Reuters Ва Лоне та Куя Су Оо на підставі закону про державну таємницю", - зазначається в документі.

Читайте також: США закликають російську владу звільнити лідера чеченського "Меморіалу"

Свобода ЗМІ, яка є критично важливою для забезпечення верховенства права та міцної демократії, і вимагає від журналістів можливості робити свою справу, підкреслили в зовнішньополітичному відомстві США.

"Ми знову закликаємо до негайного та безумовного звільнення Ва Лоне і Куя Су Оо", - заявили в Держдепі.

Нагадаємо: журналісти Reuters були заарештовані 12 грудня, після того як їх запросили зустрітися з представниками поліції в Янгоні. За даними міністерства інформації, їх затримали "через наявність важливих та секретних державних документів". При цьому, за версією місцевої влади, репортери "незаконно придбали інформацію з наміром поділитися нею з іноземними ЗМІ".

Читайте також: В Ірані за підтримку протестувальників затримали екс-президента – ЗМІ

Уряд оголосив про арешт журналістів через 24 години після того, як вони були затримані, і протягом двох тижнів їх обмежували у зв'язку із зовнішнім світом, у тому числі з адвокатами і сім'ями.

Уряд Бірми також заявив, що заарештував двох працівників поліції, втім, за словами журналістів, це були не ті люди, які передали інформацію ЗМІ.