Росія "прикриє" небо для американських військових літаків – ЗМІ

З 1 січня 2018 року Росія скоротить кількість аеродромів, які американські літаки-спостерігачі зможуть використовувати за договором про відкрите небо.

Про це повідомляє РІА Новости з посиланням на військово-дипломатичне джерело.

"Йдеться про приведення переліку аеродромів у відповідність з договором. Такий крок є дзеркальним у відповідь на заявлені США заходи щодо Росії, які також планується запровадити з січня", - сказало джерело.

За його словами, йдеться про намір Вашингтона заборонити російським військовим спостерігачам пролітати над територією Аляски і Гавайських островів, а також обмежити дальність польотів російських літаків.

У вересні про ці плани американської влади писала газета The Wall Street Journal. Джерела видання, у свою чергу, повідомляють, що цей крок стане відповіддю на заборону на прольоти американських спостерігачів над територією Калінінградської області і що таким чином США хочуть "повернути Росію до дотримання договору".

Читайте також: Пентагон звинуватив РФ у свідомому порушенні угоди про польоти над Сирією

Росія і Сполучені Штати є країнами, які підписали договір "Відкрите небо", який дозволяє здійснювати спостережні польоти над територією усіх 34 країн - членів договору. Договір спрямований на підтримку прозорості у військовій діяльності і на сприяння перевірці угод з контролю над озброєннями.

Держдепартамент США раніше вже заявляв, що Росія не виконує всі свої зобов'язання за договором.