Brexit: у Британії занепокоєні "танцями" навколо Гібралтару

Уряд Великої Британії занепокоєний тим, що Іспанія намагається включити питання Гібралтару в дискусію про перехідний період після Brexit.

Про це повідомляє Politico з посиланням на високопоставленого британського чиновника. 

"Зараз Лондон вважає, що Іспанія намагається вести переговори щодо того, як перехідний період впливатиме на Гібралтар", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, іспанський уряд здобув дипломатичну перемогу на початку переговорів щодо Brexit, переконавши решту 27 країн-членів ЄС надати Мадриду дієве вето на майбутні торговельні відносини між Британією та ЄС і їхній вплив на Гібралтар.

Читайте також: Більше половини громадян Британії не хочуть Brexit

Досі Британія вважала, що це стосуватиметься лише майбутніх відносин, угоду про які буде підписано після виходу країни з ЄС.

Лондон наполягає на тому, що стаття 50 договору "про розлучення" (що, як очікується, включає перехідний період і буде підписана, поки Британія є членом ЄС), має розглядати Британію та її заморські території як єдину організацію, а це фактично означає, що Британія та Гібралтар рівною мірою підпадають під угоду про перехідний період.

Видання повідомляє, що у середу Єврокомісія випустить свій проект переговорного мандату, в якому будуть викладені шляхи щодо переговорів про перехідний період, з метою видачі надалі офіційних директив, які будуть ухвалені Європейською Радою у березні.

"Якщо британські заморські території не будуть включені в керівні принципи переходу, це буде суцільною суперечністю у власній позиції ЄС. Керівні принципи у квітні дали зрозуміти, що переговори щодо статті 50 стосуються наших заморських територій, і цей перехід є частиною цього процесу", - сказав один з британських чиновників.

Як відомо, Гібралтар - це британська заморська територія, розташована на півдні Піренейського півострова. Територію було захоплено 1704 року англійським адміралом Джорджем Руком і приєднано до Англії за Утрехтським миром 1713 року. Референдум 1967 засвідчив, що люди хочуть залишитися під управлінням Британії, але Іспанія продовжує пред'являти права на Гібралтар.