Генсек ООН застерігає від сліпого розв'язування війни з КНДР

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш застеріг країни світу від того, щоб сліпо вплутуватися у війну з Північною Кореєю.

Про це він заявив в четвер, 14 грудня, в ході візиту в Японію, повідомляє DW.

"Гірше, що могло б статися, це якщо б ми усі, самі того не усвідомлюючи, вплуталися у війну, у якої могли б бути дуже драматичні наслідки", - зазначив Гутерріш.

Він також підкреслив важливе значення міжнародних санкцій для боротьби із зростаючою загрозою з боку Пхеньяну. При цьому він додав, що дипломатична робота з "денуклеаризації" Корейського півострова повинна вестися мирно.

"Важливо, щоб усі сторони розуміли крайню необхідність пошуку рішення", - заявив Гутерріш журналістам.

У свою чергу прем'єр-міністр Японії Синдзо Абе підтримав його заклик "повністю виконати резолюції Ради Безпеки ООН" і "вести цілеспрямований діалог з денуклеаризації".

Читайте також: Китай готується приймати біженців з КНДР у випадку війни - ЗМІ

З 2006 року Радбез ООН прийняв дев'ять резолюцій, що вводять санкції проти Північної Кореї у відповідь на проведення Пхеньяном ракетно-ядерних випробувань. Останнє посилення штрафних заходів сталося у вересні. Резолюція, що була ухвалена тоді, передбачала обмеження імпорту нафти в Північну Корею і заборону на експорт текстилю з КНДР.

У відповідь на черговий запуск балістичної ракети, здійснений Пхеньяном 28 листопада у напрямі Японського моря, президент США Дональд Трамп оголосив про нові "значні" санкції. За словами держсекретаря США Рекса Тіллерсона, вони будуть спрямовані на фінансовий сектор.