Спецдоповідача ООН просять переконати Москву "забрати руки" від Telegram

Міжнародна правозахисна група "Агора" звернулася до спецдоповідача ООН з питань свободи слова Девіда Кає з проханням вплинути на ситуацію навколо месенджера Telegram у Росії.

Про це повідомляє "Коммерсант", який має текст звернення.

Зокрема, правозахисники просять Кає рекомендувати уряду РФ «утриматися від розширення практики довільного втручання в право громадян на свободу вираження поглядів, приватність і анонімність, в тому числі онлайн».

На думку "Агори", дії російської влади суперечать резолюції ООН про право на недоторканність приватного життя.

Читайте також: Skype прибрали з китайського App Store

12 грудня Міщанський суд Москви визнав законним штраф у 800 тисяч рублів, накладений на месенджер Telegram за відмову виконати вимогу ФСБ надати дані користувачів. Таким чином, Роскомнагляд отримав підстави для блокування месенджера у Росії. Захист намагався оскаржити вердикт, але суд апеляцію відхилив.

Керівництво месенджера Telegram звернулося до Верховного суду Росії з позовом про визнання недійсним наказу ФСБ про надання інформації для декодування повідомлень. "Агора" планує оскаржити прийняті в Росії рішення щодо Telegram в Європейському суді з прав людини. Правозахисники відзначають, що нинішні технології не дозволяють Telegram виконати вимогу ФСБ.