У столиці Австралії вшанували жертв Голодомору

Фото

У столиці Австралії Канберрі пройшли урочисті заходи з нагоди 85-ї річниці Голодомору 1932-33 років в Україні.

Про це повідомляє власний кореспондент Укріформу.

“У 1932-33 роках, щоб придушити український незалежний рух, Сталін прирік на голодну смерть людей в країні, яка тоді називалася житницею Європи. Довгі роки радянська пропаганда намагалася стерти цю трагедію українського народу зі світової історії... Саме тому для багатьох Голодомор був прихованим геноцидом 20-го століття”, – зазначив у своєму виступі посол України в Австралії Микола Кулініч.

Речь посла Украины в Австралии Николая Кулинича

За його словами, сьогодні Україна продовжує боротьбу за своє право жити незалежно і гідно.

“Наша боротьба триває. Ми знову боремося з тими, хто хоче зруйнувати нашу державність, знищує наших людей, вводить в оману світ за допомогою пропаганди”, – наголосив дипломат.

Поминальні урочистості в австралійській столиці традиційно пройшли біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору, спорудженому за проектом Юрія Менцінського і розташованому на території Українського православного центру в Канберрі.

Настоятелі української православної та греко-католицької церков відслужили панахиду за померлими, діти української недільної школи поклали квіти до монументу, українська дипустанова презентувала тематичну виставку із свідченнями очевидців тих жахливих подій, а також міжнародних дослідників трагедії.

На запрошення українського посольства участь в урочистому богослужінні та віче взяли представники посольств Естонії, Польщі, Чехії, Білорусі та Грузії, Міністерства закордонних справ та торгівлі Австралії, члени української громади та пересічні австралійці.

Читайте також: Ірландський актор зіграє головну роль у фільмі про Голодомор

Посол Естонії в Австралії Андрес Унга наголосив, що для всього цивілізованого світу солідарність і підтримка України повинна бути беззаперечною, а події Голодомору мають  нагадувати, чим є тоталітаризм.

Выступление посла Эстонии в Австралии Андреса Унгы

Загалом на всій території Австралії поминальні заходи пройшли у кожному штаті та всіх українських церквах Зеленого контитненту. Наймасштабніші вечори-реквієми проведено у Сіднеї та Мельбурні за участю Спілки української молоді та українських музичних колективів Австралії.

Гости мероприятия осматривают тематическую выставку

Наступного тижня, коли австралійський парламент повернеться до засідань, в обох палатах парламенту буде виголошено заяви з нагоди 85-ліття Голодомору.