Росія приховує свій "рукотворний Чорнобиль" - Гончар

Російська влада приховує масштаби та причини викиду радіації, який стався у вересні-жовтні на Уралі. А для відволікання уваги від власного "рукотворного Чорнобиля" поширюють фейки про "новий Чорнобиль в Україні".

Про це написав у Facebook президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

"Інцидент з масштабним викидом ізотопу рутенію ще не вичерпаний, усе тільки починає вилазити. У Росії півтора місяця робили вигляд, що нічого не трапилось. "Росатом" вкотре запевняє "представителей СМИ и общественность, что все атомные объекты Госкорпорации "Росатом", включая энергоблоки АЭС, работали и работают в штатном режиме". Якщо звучать подібні заяви, то їх слід розуміти з точністю до навпаки - значить щось приховують. А щоб відволікти увагу від власного рукотворного Чорнобиля поширюють фейки про "новий Чорнобиль в Україні", який, мовляв, може бути спричинений використанням палива виробництва Westinghouse", - йдеться у повідомленні.

Гончар нагадав свою статтю на початку листопада, в якій він вказував на проведення Росією чергової інформаційно-психологічної спецоперації, спрямованої на зрив американсько-української співпраці в атомній сфері, дискредитації України та залякування Європи і світу "новим Чорнобилем". Експерт також попереджав, що росіяни можуть вдатися і до реалізації на практиці сценарію "нового Чорнобиля" через кібервплив, ймовірним замовником якого може бути "Газпром", а виконавцями - хакерські організації, пов’язані з МО та спецслужбами РФ. 

Говорячи про викид радіації на Уралі, президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" зазначив, що наразі причина до кінця не з'ясована, вона точно не в царині ядерної енергетики. "Але це ніяким чином не применшує масштаб інциденту - викид та поширення на пів-Європи ізотопу рутенію-106 і, швидше за все, десь на ВО "Маяк". Це інцидент у ядерно-промисловому комплексі. Тим більше, там, де вже був одного разу в 1957 році ядерний катаклізм з серйозними наслідками - такий собі атомно-промисловий провісник Чорнобиля - Киштимська аварія (Челябінськ-40)", - написав він.

Читайте також: Greenpeace вимагає розслідувати викид радіації на Уралі

Як відомий експерт в енергетичній галузі, Гончар також зауважив, що стан справ в російському атомно-енергетичному секторі нічим не кращий, аніж в ядерно-промисловому.

"20 вересня 6-й "іноваційний", "постфукусімський", "покоління 3+" енергоблок з реактором ВВЕР-1200 на Нововоронезькій АЕС зупинено для ремонту на 2 місяці, нібито планово-попереджувального. А він менше року до цього введений в експлуатацію і вже зупинявся на ремонт на 15 день після виходу на повну потужність! Уявляю, що буде з такими ж ВВЕР-1200 на АЕС "Пакш" в Угорщині, на "Ханхіківі" у Фінляндії, на "Аккую" в Туреччині, Островецькій АЕС в Білорусі, на 7-му блоці тієї ж Нововоронезької АЕС",  - зазначив він.

Як повідомлялося, 9 листопада французький інститут ядерної безпеки IRSN повідомив, що європейські вчені зафіксували хмару з високим рівнем рутенію-106, яка пройшла над країнами Європи в останні дні вересня, а місце витоку — Урал.

Російська влада лише 21 листопада підтвердила витік радіації у Челябінській області, який  стався у "вересні-жовтні".

В Greenpeace звернулися до прокуратури РФ і держкорпорації "Росатом" з вимогою розслідувати можливе приховування викиду в атмосферу радіації, ізотопів рутенію-106.

Деякі експерти у зв'язку з подією згадують також аварію 1986 року на Чорнобильській АЕС. Тоді радянська влада повідомила про подію тільки через кілька днів. Опромінення зазнали близько семи мільйонів чоловік по всьому світу.