Євродепутат: Лукашенко "заграє" з деякими країнами-членами ЄС

Запрошення президента Білорусі Олександра Лукашенка на саміт "Східного партнерства" є політичною помилкою та негідним рішенням.

Таку думку в інтерв’ю власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі висловив депутат Європарламенту від Латвії Петрас Ауштревічус.

"На мою думку, запрошення Лукашенка в Брюссель – є великою політичною помилкою. Адже цим самим ми знищуємо філософію і діяльність усієї білоруської опозиції", - переконаний Ауштревічус.

Він додав, що "це є негідне політичне рішення", але не тому, що в ЄС хочуть ігнорувати або ізолювати Білорусь.

Ауштревічус нагадав, що сам Лукашенко назвав себе "останнім диктатором" в Європі.

"Але він розумний диктатор. Він потребує грошей від Європейського Союзу, він грає у певні ігри з деякими країнами-членами. Але не із сусідніми, а з деякими великими, обіцяючи переваги від відкриття свого ринку", - зауважив литовський політик, який очолює групу "Друзів європейської України" у Європарламенті.

Як наголосив Ауштревічус, білоруський лідер не має можливості отримати достатньо фінансування від Росії, відтак змушений шукати європейські гроші.

При цьому, як наголосив європарламентарій, опозиція у Білорусі залишається у жахливій ситуації, перебуваючи під постійним тиском, не маючи допуску до офіційної реєстрації, до вільних ЗМІ. Це все відбувається, за словами парламентарія, на тлі кримінальних переслідувань.

Читайте також: РФ може "нацькувати" армію Білорусі на Україну, не питаючи Лукашенка – експерт

Як повідомлялося, організатори саміту "Східного партнерства" від ЄС, який пройде 24 листопада у Брюсселі, надіслали офіційне запрошення взяти участь у зустрічі високого рівня президенту Білорусі Лукашенку.

При цьому ЄС лише у лютому 2016 року скасував санкції проти 170 білоруських посадовців, включаючи Лукашенка.

Повний текст інтерв’ю читайте пізніше на сайті Укрінформу.