Експерти ООН довели: ІДІЛ і війська Асада застосовували хімічну зброю в Сирії

Група міжнародних експертів під егідою ООН довела причетність уряду Башара Асада, а також терористичного угруповання ІДІЛ до двох випадків застосування бойової хімічної зброї в Умм-Хоше та Хан-Шейхуні.

Про це заявив у вівторок глава Спільного механізму ООН і ОЗХЗ Едмон Муле під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Було зібрано достатньо надійних доказів, що заслуговують на довіру для того, щоб зробити такі висновки", - наголосив Муле.

У доповіді Спільного механізму наводяться оцінки, а також обгрунтовуються висновки по застосуванню терористами ІДІЛ сірникового іприту в Умм-Хоше у вересні 2016 року, а також урядовими силами Сирії бойового газу "зарин" в Хан-Шейхуні у квітні 2017 року.

Читайте також: У Сирії пообіцяли «розібратися із американськими загарбниками»

Глава Спільного механізму ООН і ОЗХЗ уточнив, що інформація про конкретні випадки застосування зброї була зібрана за допомогою 12 держав-членів, в тому числі Сирії. Експерти провели інтерв'ю з понад 30 свідками, розглянули понад 2,4 тис. фотографій та 1,2 тис. відео, прослухали близько 120 аудіозаписів та вивчили понад 630 документів. Крім того, команди фахівців відвідали Дамаск та авіабазу Аль-Шайрат за сприяння сирійської влади.

На додаток, Спільний механізм отримав незалежний експертний аналіз та оцінки кількох визнаних міжнародних експертів. Таким чином, відбулася незалежна перевірка свідчень та надійність зібраної інформації.