Іранська опозиція стверджує, що військова ядерна програма ніколи не припинялася

Іранська опозиція опублікувала дані про секретні військові ядерні об'єкти в Ірані.

Про це йдеться у звіті опозиційної Національної ради опору Ірану (NCRI) "Ядерний Іран: неперевірені військові об'єкти", який опинився у розпорядженні Fox News

Заступник директора вашингтонського офісу NCRI Аліреза Джафарзаде зазначає, що в Ірані багато років існують дві ядерні програми - цивільна і військова, на меті якої - створити першу ядерну бомбу Ірану. Цивільна програма забезпечує матеріально-технічну базу для військової, яка насправді є центральною для Тегерана, зазначив він.

NCRI заявляє, що військову ядерну програму Ірану контролює Організація оборонних інновацій та досліджень (SPND), що підкоряється Корпусу вартових Ісламської революції та складається з семи підрозділів, кожен з яких відповідає за певний напрям з розробки ядерної зброї. Зокрема, підрозділ, що має назву Центр дослідження і розвитку технологій вибуху (METFAZ), займається розробками детонаторів ядерної бомби, зазначається в публікації.

Читайте також: Мей переконує Трампа не розривати ядерну угоду з Іраном

"Чим більше ми досліджували, тим більше ми розуміли, що програма з ядерного озброєння повністю функціонує. Військовий сектор протягом багатьох років зазнав змін у назві, місці розташування та реорганізації. Проте він ніколи не припиняв свою роботу, і ключові показники в секторі залишилися незмінними", - заявив Джафарзаде. 

Як повідомляється, роботи зі створення ядерної зброї тривали на закритих військових об'єктах, куди не пускають міжнародні інспекції. Більшість із цих об'єктів знаходяться глибоко під землею й з'єднані між собою системою тунелів.

NCRI називає чотири основні об'єкти з цієї категорії: Пажухескаде у військовому комплексі в Парчіні, промзона Нурі на території військового комплексу Ходжір, Хафт-Тир в околицях Ісфахана та Санджар.

У звіті також наведені дані про те, чим займається кожен з цих центрів, а також супутникові фотографії, на яких показані військові ядерні об'єкти.

У неділю, 15 жовтня, президент США Дональд Трамп може оголосити про своє рішення не ратифікувати "ядерну угоду"  з Іраном, умови якої були узгоджені і затверджені в 2015 році за адміністрації Барака Обами. Якщо це станеться, Конгрес США протягом 60 днів повинен буде прийняти рішення про санкції щодо Тегерана.