Угорщина обіцяє Польщі захист від "тиску" ЄС

Варшава завжди може розраховувати на Будапешт у випадку, якщо на неї тиснутиме Єврокомісія чи інші організації.

Про це, коментуючи вимоги Єврокомісії привести законодавство Польщі до норм європейського права, заявив у Варшаві міністр закордонних справ  Угорщини Петер Сіярто, інформує TVP.INFO.

“Польща завжди може розраховувати на Угорщину, якщо коли-небудь її спробують у чомусь звинуватити в ЄС чи інших організаціях”, - заявив Сіярто.

 Він зазначив, що Єврокомісія застосовує щодо Польщі та Угорщини подвійні стандарти.

“Дії щодо наших країн ми вважаємо подвійними стандартами. Єврокомісія найчастіше оскаржує нас на підставі неправдивих звинувачень. Такі дії Єврокомісії є неприйнятними”, - заявив Сіярто.

Угорський міністр зазначив, що атаки європейських інституцій на Польщу та Угорщину пов'язані з тим, що європейська бюрократія бореться за більший вплив на національні держави.

“Ми занадто незалежні. Коли ми перемогли в 2010 році (партія “Фідес” в Угорщині — ред.) і почали приймати складні рішення, то навколо нас з'явилося більше брехні. І такий механізм може діяти і проти Польщі”, - констатував Сіярто.

Читайте також: Польща не прийматиме ісламських іммігрантів - заступник глави МЗС

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2016 року Єврокомісія розпочала процес попередньої оцінки стану верховенства права у Польщі у зв'язку з ухваленням у Польщі закону про Конституційний суд РП, що викликало значний резонанс і протести у суспільстві. У липні цього року польська влада ініціювала ухвалення трьох нових законів у сфері судочинства (про Верховний суд, Національну раду судочинства і суди загальної юрисдикції), що знову викликало протести у суспільстві. Єврокомісія надіслала уряду Польщі два листи, у яких містяться пропозиції та вимоги щодо приведення конституційного законодавства держави до вимог загальноєвропейського законодавства та цінностей Євросоюзу. У Варшави відкинули усі вимоги Брюсселя, назвавши їх втручанням у внутрішні справи країни.

У світлі протестів президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на два з трьох законів і підготував відповідні президентські законопроекти. Станом на вівторок триває узгодження цих законопроектів з правлячою коаліцією перед їх поданням до Сейму.

Фото: Flickr/Kancelaria Premiera