Генпрокуратура ФРН не виявила доказів американського шпигунства

Генеральна прокуратура ФРН закрила розслідування у справі про можливе "телефонне" шпигунство проти німецьких громадян з боку американських і британських спецслужб за недостатністю доказів.

Про таке рішення інформує офіційний сайт відомства в Карлсруе.

«Розслідування щодо можливого масового збору телекомунікаційних даних населення Німеччини британськими та американськими розвідувальними службами завершене», - йдеться в повідомленні.

У ньому вказується, що не було виявлено жодних надійних доказів цілеспрямованої розвідувальної діяльності зазначених агентств проти Федеративної Республіки Німеччина, так само як інших правопорушень з їхнього боку.

Читайте також: Директор ЦРУ заявив, що витік розвідувальної інформації пришвидшується

Нагадаємо, перевірка була розпочата в 2013 році після викривальних заяв колишнього співробітника Агентства національної безпеки (АНБ) США Едварда Сноудена.

«Систематичного та масового» стеження через німецькі телефонні та інтернет-лінії, як вирішили прокурори і комісія бундестагу, не було. Що ж стосується прослуховування мобільного телефону канцлера ФРН Ангели Меркель, то це питання було визначене ще в 2015 році.

Нагадаємо, коли Меркель дізналася про це, вона заявили тодішньому президенту США Бараку Обамі, що «з друзями так не роблять», але до масштабного скандалу справа не дійшла.