Нобелівська премія зросте на $1,12 мільйона

Вперше від 2001 року Нобелівський фонд збільшив розмір премій. Лауреати 2017 року отримають не 8, а 9 млн шведських крон. Різниця становить приблизно 1,12 млн доларів.

Про це йдеться у прес-релізі фонду, повідомляє ВВС Україна.

«На початку наступного тижня почнуться оголошення лауреатів Нобелівської премії 2017 року, і ми раді повідомити, що цього року збільшимо суму премії на один мільйон шведських крон», - наводяться у прес-релізі слова голови фонду Карла-Хенріка Хельдіна.

Зазначається, що у 2012 році на тлі наслідків фінансової кризи фонд зменшив виплати із 10 до 8 млн крон. Це було перше скорочення премій від 1949 року.

Як відомо, Нобелівський фонд було засновано у 1900 році, аби здійснювати виплати Нобелівських премій. Згідно із заповітом промисловця Альфреда Нобеля, ці премії відзначають особливі наукові досягнення у п'яти галузях: фізика, хімія, фізіологія і медицина, література і сприяння миру у світі.

Читайте також: У Стокгольмі оголосили лауреатів альтернативної Нобелівської премії

Від 1969 року з ініціативи Банку Швеції Нобелівською премією також відзначають досягнення в галузі економічної науки.

Із урахуванням інфляції, сума 9 млн крон трохи перевищує (на 9%) першу премію, виплачену у 1901 році. Тоді вона була трохи меншою за 151 тисячу крон. Загальний капітал Нобелівського фонду на кінець 2016 становив 1,73 млрд крон.