ФСБ РФ вимагає від Дурова відкрити дані користувачів Telegram

Федеральна служба безпеки РФ зажадала від сервісу обміну повідомленнями Telegram розшифрувати листування користувачів у виконання так званого "закону Ярової".

Про це заявив засновник сервісу Павло Дуров, повідомляє "Радіо Свобода"

"В Росії у Telegram вже близько 10 мільйонів користувачів, і країна, схоже, поспішає приєднатися до Ірану в питанні заведення справ на керівництво Telegram. Через невиконання антиконституційного закону Ярової ФСБ складає на нас адміністративні протоколи, які, як вважають юристи, неминуче призводять до судових процесів", - написав Дуров у соцмережах.

Зокрема, 14 вересня ФСБ було складено протокол про адміністративне правопорушення, копію якого Дуров опублікував на своїй сторінці в соцмережі. З документа випливає, що ще 14 липня 2017 року (через два тижні після внесення сервісу в реєстр розповсюджувачів інформації) ФСБ відправила запит про декодування електронних повідомлень, які приймалися, передавалися, доставлялися і оброблювалися, і дала на його виконання п'ять днів. З протоколу випливає, що у призначений час у ФСБ чекають законного представника компанії.

Дуров заявив, що складені "через невиконання антиконституційного закону Ярової" протоколи "неминуче призводять до судових процесів".

Читайте також: Умерова засудили до двох років колонії-поселення

Напередодні стало відомо, що в Ірані завели кримінальну справу відносно Дурова. Іранська влада вважає, що месенджер Telegram популярний серед джихадистів терористичного угрупування "Ісламська держава". Дуров у відповідь зазначив, що щодня модератори блокують більше тисячі каналів і ботів, пов'язаних із забороненим контентом в Ірані.

Обов'язок надавати ФСБ інформацію для розшифровки повідомлень було введено влітку 2016 року після ухвалення "антитерористичних" законів, так званого "пакету Ярової". У червні цього року Telegram був зареєстрований в якості розповсюджувача інформації в Росії після того, як Роскомнагляд пригрозив заблокувати сервіс.