Австрія відмовила Іспанії в екстрадиції Фірташа

Документ

Австрійська феміда відмовила у видачі Іспанії українського бізнесмена Дмитра Фірташа.

Таке рішення земельний суд Відня ухвалив у вівторок. Документ є у розпорядженні Укрінформу.

«Передача Дмитра Фірташа іспанським властям з метою судового переслідування не буде здійснена, рішення не має юридичної сили», - йдеться у рішенні.

У документі зазначається, що вимога про екстрадицію в рамках європейського ордера на арешт надійшла від суду Барселони в листопаді і грудні 2016 року. Фірташу закидають відмивання грошів і участь у кримінальному угрупованні.

Однак австрійські судові органи вважають представлені іспанськими колегами свідоцтва непереконливими.

Водночас адвокати українського олігарха говорять про спробу використання Сполученими Штатами Америки іспанського суду з метою провести «політично вмотивовану депортацію».

Читайте також: Суд зобов'язав компанію Фірташа віддати Черкасиобленерго 47 мільйонів

Як відомо, в Іспанії Фірташа називають головою злочинного угруповання, що займалося відмиванням грошей, і вимагають його екстрадиції. Тим часом США вже три роки домагаються екстрадиції Фірташа, звинувачуючи його в корупції.

Три роки тому суд в Чикаго видав ордер на арешт Фірташа. Справа проти олігарха стосується можливого підкупу чиновників в Індії для отримання дозволів на видобуток титану. США вважають, що Фірташ очолював злочинне угруповання, яке прагнуло нелегально отримати ліцензії на видобуток титану, і давав особисті доручення на підкуп чиновників та фальсифікацію документів.