Лондонський суд відмов Росії у видачі зятя Березовського - ЗМІ

Магістратський суд Вестмінстера відмовився видати Росії Георгія Шуппе - екс-зятя покійного російського олігарха Бориса Березовського.

Про це повідомляє ВВС Україна.

"Суддя магістратського суду, коротко оголосивши про своє рішення, роздав текст з підставою представникам обох сторін", - йдеться в публікації.

BBC доступу до цього документа поки не отримала.

"Я дуже радий. Велика дяка. Тепер я можу спокійно поїхати додому, до своєї сім'ї", - сказав BBC Георгій Шуппе, коментуючи це рішення. Він пояснив, що більше коментувати поки не може з процесуальних причин.

У іншої сторони є два тижні, до 18 серпня, аби оскаржити рішення Вестмінстерського магістратського суду.

Нагадаємо, російські слідчі звинувачують Георгія Шуппе і його колишнього ділового партнера Михайла Некрича у спробі розкрадання власності магната Олександра Мінєєва, а потім організації його вбивства в січні 2014 року.

Мінєєв у 1990-і роки заснував мережі магазинів "Партія" і "Доміно", а пізніше став рантьє, тобто жив на доходи з комерційної нерухомості.

Шуппе, Некрича і ще кількох людей звинувачують у спробі розкрадання цієї нерухомості - 21 об'єкта в Москві і Санкт-Петербурзі, що коштують майже мільярд доларів.

Всі, хто фігурував у Росії по цій справі перебувають під домашнім арештом або їх відпустили під підписку про невиїзд. За версією слідства, нерухомість, яка була об'єктом злочину, раніше звільнили з-під арешту, і зараз невідомо, хто її контролює.

Некріча на початку цього року затримали в Італії. За наявними у BBC даними, він досі чекає рішення суду про видачу, або на відмову у видачі в Росію.

Шуппе був одружений на дочці пана Березовського Ніною Коротковою - Катерині. Зараз вони в розлученні.

Протягом деякого часу Шуппе був діловим партнером пана Березовського. У Росії в 90-і він став одним із засновників найбільшого інтернет-провайдера, компанії Cityline, а зараз займається венчурними інвестиціями.

У січні 2015 року російський суд вирішив заочно заарештувати Шуппе і оголосив його в міжнародний розшук.

Захист Шуппе вважає, що кримінальна справа, яку порушили в Росії, має політичні мотиви і справедливого розгляду в Москві не буде.

На думку захисту, докази причетності Шуппе до організації вбивства підтасували, а сама справа, яку завели на бізнесмена в Росії, сфабрикували.