Країни єврозони нададуть Греції кредит у 8,5 мільярда євро

Рада директорів Європейського стабілізаційного механізму (ESM) схвалила виділення Греції третього траншу кредиту загальною сумою у 8,5 мільярда євро. 

Таке рішення ухвалено у п'ятницю, 7 липня, у відповідь на проведення Грецією необхідних реформ, повідомляє DW

"Перший переказ у рамках цього траншу розміром у 7,7 мільярда євро, як очікується, буде здійснено в понеділок (10 липня. - Ред.)", - йдеться у повідомленні ESM. 

Зазначається, що з цих коштів 6,9 мільярда євро підуть на обслуговування боргів, а 800 мільйонів євро грецький уряд зможе використати для погашення поточної заборгованості всередині країни.

Читайте також: Переговори щодо Кіпру провалилися

Ще 800 мільйонів євро Греція отримає після 1 вересня за умови, що успішно погасить поточну заборгованість як за рахунок власних ресурсів, так і за допомогою наданих ESM коштів.

З 2010 року Греція отримує фінансову допомогу від структур Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду. У 2015 році був узгоджений вже третій пакет фінансової допомоги. З урахуванням схваленого сьогодні траншу загальна сума кредитів, виділених Греції в рамках третьої програми допомоги обсягом 86 мільярдів євро, досягне 39,4 мільярда євро.

Загалом у рамках всіх програм підтримки європейські фонди ESM і EFSF надали Греції 181,2 мільярда євро, що робить їх найбільшими кредиторами країни.

Рішення про виділення коштів міністри фінансів країн єврозони ухвалили 15 червня. Того самого дня глава МВФ Крістін Лагард заявила про готовність установи також надати Греції кредитну допомогу.