Туск пропонує персональні санкції за незаконне перевезення біженців

Глава Європейської ради Дональд Туск вважає за доцільне ввести санкції проти тих, хто незаконно перевозить біженців.

Про це він сказав на прес-конференції в німецькому Гамбурзі, де бере участь у саміті G20, повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

"Нам потрібні більш рішучі зусилля на міжнародному рівні в боротьбі проти контрабандистів, що займаються нелегальними перевезеннями людей. Я пропоную лідерам ввести адресні санкції ООН проти них", - сказав Туск.

Він пояснив, що має на увазі можливість заморожування активів і заборону на поїздки.

"Це мінімум того, що може бути зроблено на міжнародному рівні. Але у нас немає підтримки навіть цього мінімуму. Якщо ми її не отримаємо, це стане доказом лицемірства деяких лідерів G20", - заявив глава Євроради.

Читайте також: Глави МЗС Євросоюзу та Африки обговорять проблеми біженців

"Сьогодні дуже складно бути оптимістичним", - сказав Туск, але додав, що є дуже сильні гуманітарні аргументи, за допомогою яких треба "хоч би постаратися переконати наших партнерів" бути рішучішими і менш цинічними в цій спільній боротьбі.

Туск зазначив, що вдалося взяти під контроль східно-середземноморський шлях, у рази знизити число тих, хто прибуває в Європу. Багато в чому завдяки наявності "стабільних партнерів", особливо країн Балкан "і в деякому розумінні Туреччини". Проте інші шляхи продовжують використовуватися контрабандистами, і за перших півроку вже загинуло лише на морі 2 тисячі нелегальних мігрантів.

Фото: Frederick Florin/AFP via Getty Images