Габріель розкритикував вимогу Штатів про 2% ВВП на оборону

Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель укотре розкритикував вимогу США про виділення 2% національних ВВП на оборону.

 Про це він заявив, виступаючи у Віттенбергу, повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН. 

«Я знаю, що мирна політика іноді потребує використання військових засобів. Звісно, ми також повинні краще дбати про нашу власну безпеку і не віддавати її на відкуп американцям. Проте, я вважаю, що ця дискусія наразі відбувається в абсолютно неправильному напрямку», - наголосив Габріель.

Міністр переконаний, що перш, ніж витрачати більше коштів на оборону, слід зробити загальні структури безпеки більш ефективними. Він вважає, що на кожне євро, вкладене в європейську оборону, принаймні, півтора євро мають бути направлені на справу запобігання кризам, боротьбу з голодом та злиднями, стабілізацію і допомогу з метою розвитку. 

«Зараз є люди, які вимагають, щоб мета НАТО в 2% була підвищена до 3%, а саме 2% - на оборону і 1% на розвиток. Це абсолютно неправильні дебати», - заявив керівник МЗС і віце-канцлер. Він особисто бачить правильним розподіл видатків саме навпаки: 2% на стабільний розвиток і 1% на озброєння.

Німецький міністр наголосив, що тільки якщо ми зробимо світ справедливішим, причому на всіх рівнях, тільки тоді ми можемо зробити його безпечнішим.